duminică, 1 noiembrie 2009

Danforth Ave. Explicata

Am iesit astazi la pe Danforth Ave intr-o zi mirifica de toamna cu cer senin si fuioare de nori  transparenti.

Am coborat la “Chester” station si am luat-o pe jos spre  Logan Ave, si din nou spre Broadview, pasi intr-un labirint sinestezic pe care incerc sa-l decodific mai jos.

Muzica greceasca in tonalitati minore, din Illyria sau mai curand Anatolia, izbucnind plina de vivacitate balcanica - pura energie - din usa magazinului “greekworldmusic”.

Aroma de cafea si gyros. Baclavale. 

Frunzele a doi artari chiar linga statia de metrou, tivite cu auriu si verde, in detalii coplesitoare de pictura olandeza…marunt, ordonat, inghetate in seve de culori tomnatice.

La libraria “Book City” - 348 Danforth Ave. - rasfoind carti de poezii de A. F. Moritz si Anne Carson; atentia imi e in final furata de o editie a Comediei Divine a lui Dante in seria  Oxford Classics si de randurile care incheie traducerea:

“ At this point high imagination failed;
But already my desire and my will
Were being turned like the wheel, all at one speed,”

De aici inca doi  pasi  pana la un magazin de minerale, pietre semi-pretioase si curiozitati inauntru la  “Big Carrot Commons.”

O colectie de pietre de mina, trunchiuri de ametist si cristale, bile mici de hematita si cuartz roz, o frunzareala de ere geologice, si raceala meteorica aglutinata in luminile irizate ale nenumaratelor exponate.

Si intr-un colt, un os
(veritabil, sau nu?) the mamut.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna