duminică, 29 noiembrie 2009

Sfarsit de banchet cu vrajitoareAm avut o toamna prelungita, cu o clima oarecum blanda, si in mod ciudat, incheiem luna noiembrie fara nici un fulg de zapada in Toronto, ceea ce e destul de atipic. De obicei, primul ghetus, cu troiene si alunecusuri apare in jur de 15 noiembrie. 

Dar mai bine sa nu mai vorbesc de zapada, ca sa nu conjur frig, polei sau creaturi similare vrajitoarelor din Macbeth, carora li se potriveste foarte bine iarna.
 

Asa ca m-am gandit sa scriu despre ‘vara indiana’ care a tocmai se termina.
 

Desigur, stim cu totii, din romanele lui Faulkner, ca vara indiana e o toamna blanda, cu lumina aurie, prelungita din conul de armonie verde si emotii varatice, al anotimpului precedent.
 

Bazele teoretice fiind deja puse, am sa trec la partea practica, si anume la cum se percepe senzorial o vara indiana.

As zice ca o mis-en-scène potrivita pentru descriere ar fi vastitatea enorma a spatiului, strabatut de autostrazi, de miscarea ondulanta a padurilor in distanta (o fata morgana aici ar putea definita in imagini peticite in solzi de frunze verzi si aurii) si de curbele inevitabile ale drumului pe marginea carora defileaza, in neon, reclame de firme  cunoscute.


Ar trebui sa vorbesc despre  boarea diafana, aproape calduta, aproape inghetata care ne atinge obrajii si de radio-ul masinii care debiteaza intruna ‘ultimele’ slagare.
 

Si poate ca atunci ar fi de inteles de ce imi pare rau ca aceasta vara indiana va lua in curand sfarsit, si ca sentimentul  pe care il am e similar cu cel pe care il aveam la sfarsitul unui banchet pentru o celebrare de oarecare importanta – o nunta, o absolvire, etc. 

Si acum, pentru ca intr-adevar, fie ca vorbim sau nu de iarna, vrajitoarele in alb se apropie vrand-nevrand, dupa atata efort de a le tine la distanta, as vrea sa inchei cu un citat – tradus dintr-o carte  de Jean D’Ormesson care mi-a cazut iar  in mana - Odeur du temps (Parfumul timpului). 


“Nu exista effort inutil, spunea Paul Valéry. Sisif isi facea muschi.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna