luni, 22 februarie 2010

De ce fel de poezie avem nevoie azi?


 

E o intrebare pe care mi-am pus-o in ultimele zile. 

Si incerc aici sa dau cateva raspunsuri dintr-o perspectiva  pur personala si ca urmare fara  valoare, in afara placerii de le nota in acest blog.
 
1. Avem nevoie de o poezie a transparentei si luminii.
Nu lumina eterna din Poemele luminii a lui Lucian Blaga – o lumina puternica a miezului de zi si a claritatii, o lumina a pasiunii, intelectului si vointei.

Ci o altfel de lumina – una diafana si difuza, ca cea filtrata de razele diminetii cand se ridica ceata peste albia unui parau in padure, in aburi de frig si soare,  ce se pierd in apele ce aluneca grabite peste pietre uzi.
 
Lumina deschisa si rece, taciturna si sidefie , cocolosita de raze de luna, in toiul noptii, cand asteptam gongul unui vis, dupa perdele, la fereastra, in intuneric.

2.    Avem nevoie de o poezie care sa vorbeasca de speranta de a incepe fiecare zi cu increderea nestavilita in ceea ce santem si ceea putem deveni, cand toate oprelistele se spulbera, si versurile unei astfel de poezii devin energia si sangele care ne curge prin vene.

Usor de zis -  dar care e obarsia unor astfel de versuri? 
Poate ca sursa lor e in a accepta ca fiecare moment al zilelor noastre e imperfect, si ca  fiecare esec nu decat o alta ocazie de a o lua la capat in ceea ce vrem sa intreprindem – fara nici un fel de complexe fata de altii, si cu onestitate.

3.    Avem nevoie de o poezie a ritmurilor fluide. 
Ati observat poate fluiditatea timpului pe care il percepem- miscarile lui in aceleratii subtile si incoerenta directiei? 
Timpul, orele, secundele, sparte parca in placi tectonice, ce plutesc peste o mare a vagului, a nedeterminarii, aproape o sarada, pe care nu prea putem s-o influentam, dar care ne face curiosi sa-i percepem volatilitatea.

4.    Avem nevoie de o poezie a...

lista e deschisa...adaugati daca vreti...


2 comentarii:

 1. Daca imi permiti, vin cu parfrazari:
  "avem nevoie de...transparenta si lumina";
  "avem nevoia de... speranta de a incepe fiecare zi..."
  "avem nevoie de... ritmuri fluide"

  Acum intrebarea ce urmeaza: de ce anume poezie? Lucrurile de care avem nevoie pot fi exprimate diferit, nu doar prin poezie. Aceleasi caracteristici poti sa le atrbui picturii, sculpturii, dansului,etc.
  Eu nu ma intreb de ce fel de poezie am nevoie. Fiecare va simti diferit. Ci ma intreb cine sunt acei care au nevoie de poezie. Cine, cum sunt, si de ce au nevoie de ea, poezia.

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna deja-vu!

  Nu e e simpla intrebarea ta, si de accea promit ca am sa revin cu raspuns ceva mai lung peste weekend.

  De poezie are nevoie cam toata lumea, cred eu (sper ca fara sa simplific subiectul), pentru ca poezia/arta e o forma primordiala a libertatii – a libertatii neingradite de a fi tu insati, de a gandi si a descoperi ceea ce e in jur prin propriile tale lentile.

  Acum sa trec la ‘aplicatiile practice’ ale poeziei in viata de zi cu zi.

  De poezie au nevoie toti pentru care comunicarea si creativitate sant resursele principale la care recurg pentru a-si castiga existenta, pentru ca o poezie buna e o inventie in limbaj care devine un nou ‘tipar’ / cod de invatare.
  Asta practic ne intoarce la afirmatia de mai sus pentru ca audienta e aceeasi – cam toata lumea.

  Si daca sant multi carora nu le pasa de poezie, nu e vina lor, ci e vina celor care iubesc poezia, pentru ca nu pot sa ii convinga ce interesant e
  sa citesti poezie.

  (...Hmmmm...:o)...)

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna