marți, 9 februarie 2010

Pe locuri...fiti gata....

Olimpiada de la Vancouver incepe saptamna aceasta, si iata cateva dintre cuvintele pe care s-ar putea sa le auziti in zilele urmatoare:

Inuksuk, Inukshuk- un esafodaj de pietre si un artifact cultural din aria de iradiere a civilizatiei Inuit din nord, de langa pol. Adeseori inukshuk-ul are rolul de a indica un drum, o directie de navigatie sau un loc de respect. 

Inunnquaq - inukshuk in forma de om, dar fara figura. Imaginea stilizata a unui inunnguaq creata de Elena Rivera MacGregor a fost adoptata ca logo pentru Jocurile Olimpice de Iarna de la Vancouver 2010.
Numele acestui inunnguq este Ilanaaq, the Inunnguaq. Ilanaaq inseamna 'prieten' in limba Inuktitut. 

Mascotele olimpice:

Miga: urs de mare (balena orca) care se transforma in urs cand ajunge la mal, creatura mitica din mitologia primelor popoare din nord vestul  Pacificului
Quatchi: (pe scurt din sasquatch) e numele unei fiinte mitice  dn legendele aboriginale din acceasi zone, fiinta misterioasa care e  numita Yeti in alte legende. 


Mascota oficiala a  jocurilor paralimpice 
Sumi: o creatura mitica - cu palarie de orca, aripi de Thunderbird (pasarea tunetului) si picioare de urs.


Mascota ne-oficiala a jocurilor olimpice
Muk-muk: o marmota bine dispusa.


Pentru cei care au copii mici, iata un website amuzant:
in engleza
si in franceza


Termeni de zi cu zi:
loonie: dolarul canadian, numit asa dupa imaginea unui "loon" sau cufundac ce se afla pe una din fetele monedei de un dolar.
twoonie : moneda de doi dolari canadieni, al carei nume e derivat din "loonie" desi moneda are pe una din fete un urs.
curling: sport intrat recent in palmaresul olimpic care a devenit extrem de popular in Canada, si care va fi, cred, urmarit cu mult entuziasm local.
Tim Horton's: coffee shop, si marca de cafea extrem de populara in Canada...inclusiv cu cea care scrie aces blog
double double: o cafea la Tim Horton's care are lapte si crema
"bundle up": ce ti se spune intr-o zi friguroasa...adica infofoleste-te bine.


O harta interactiva cu diversele localitati unde vor avea loc evenimente sportive:
http://latimesblogs.latimes.com/olympics_blog/2009/12/interactive-map-vancouver-2010-winter-olympic-games.html


4 comentarii:

 1. Fascinant...
  Vasazica, Inuksuk e un soi de megalit inuit, analog dolmenului, care face si oficiul de indicator rutier? Je trouve ça magnifique...
  Grand merci pour cette découverte :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Servus Karla! De fapt o gramajoara de pietre, un monticul de pietre (inuksuk) , daca vrei in care in unele din ele se reia tiparul siluetei unui om (inunnguaq...motif-ul inunnguaq-ului Olimpiadei e imaginea stililzata a unei astfel de siluete de piatra. Interesanta asocierea cu o cultura megalitica...desi ecartul temporal e proba destul de mare.
  Pe soseaua intre Montreal si Toronto, cum vii spre Toronto, inainte de orasul Kingston exista un astfel de omulet de piatra, facut din granit roz si cuart, mic (cam 30 de cm inaltime) care ma facineaza de mult timp...din pacate nu am o fotografie...Deci - o gramajoara, un omulet, o silueta de om din piatra.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aha, deci nu e ceva monumental, care sa fie vazut de departe... Am avut impresia din poze ca siluetele au cativa metri inaltime:)
  E deci o forma de arta, rezultata din impilarea sau suprapunerea pietrelor... interesant, nu am mai vazut asta pâna acum...
  Tot dupa principiul acesta isi construiesc si locuintele?

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna Karla...unii inukshuk pot sa fie si mai mari, si mai mici...variaza - dar as zice ca eu am vazut mai multi 'omuleti' decat siluete mai mari. Cat despre 'building techniques' nu prea stiu ce sa raspund...as zice ca ele sant uniforme 'across the board', temporal vorbind. Mie mi se pare un arhetip artistic si cultural extrem de interesant, pe care eu personal il percep ca 'prietenos si surazator'...oriunde m-as afla...:o)...

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna