joi, 4 martie 2010

« Sub clopotul culorilor »


O seara de sfarsit de iarna, placuta si luminoasa,  si o plimbare parca fara nici un  tel, si care imi da ca urmare un sens urias de eliberare, cu tramvaiul 504 - care trece prin inima districtului financiar.

Destinatia mea e ultumul concert din seria « New Creations Festival » sustinut de orchestra simfonica din Toronto, concert al carui motto e « Music inspired by words » (Muzica inspirata de cuvinte).

Concertul incepe, surprinzator , cu o poezie, intitulata « Last Round » (Ultima runda) de JonArno Lawson, poezie recitata cu pasiune de dirijorul Peter Oundjian si scrisa pentru concertul din seara asta.

Am devenit deodata numai ochi si urechi, energizata de acest debut, si ma simt ca un atlet care se pregateste sa ia startul intr-o cursa de 100 m.

Prima parte a concertului e compozitia « Last Round » (dupa titlul unei nuvele de Julio Cortázar)  de Osvaldo Golijov, compozitor despre care nu auzisem  inainte de concert, dar a carui web site m-a facut curioasa. Compozitia « Last Round »  mi-a sugerat,  imaginea unui parking urias, de beton, si pustiu, o descriere muzicala a unei zone industriale, intr-o armonie sonora foarte bine controlata, ordonata pana in ultimele amanunte.

A doua parte a concertului, o mini-opera, de Gerald Barry intitulata « La Plus Forte » (Cea mai puternica) al carei »libret » este o piesa intr-un act de August Strindberg. Soprana care a interpretat aceasta mini-opera in franceza a fost Barbara Hannigan, o aparitie superba, intr-o rochie neagra.

Ultima parte a concertului a fost simfonia numarul 5 de Jacques Hetu, compozitor canadian contemporan de renume, care s-a stins acum trei saptamani.

Simfonia are patru parti si e o naratiune simfonica a carei ultima parte, reia intr-un aranajment simfonic si coral poezia «Liberté » (Libertate) de Paul Eluard, din al carei cuprins am ales titlul acestui post.

Concertul va fi difuzat in intregime pe postul CBC radio 2, 94.1 fm in programul IN CONCERT pe 14 martie 2010  la ora  11  si in programul THE SIGNAL pe 27 martie 2010 la ora 22 (ora locala).

Si iata-ma la sfarsitul unei seri de muzica, a carei incheiere e o poezie despre libertate.
 
Poezie si libertate -  doua lucruri indispensabile.

3 comentarii:

 1. Daca ai avut asa o seara placuta,ia treci pe la mine si ridica un cadou!!!!!!!,....o floare,care se potriveste cu poezia si libertatea!
  O seara placuta,de aici.

  RăspundețiȘtergere
 2. Multimesc foarte mult Angi, am acceptat floarea si parfumul ei virtual...

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna dimineata! ( la noi..)


  Minunata seara ai petrecut, Irina!

  p.s. este tare bine la tine!

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna