miercuri, 25 august 2010

Lepanto


 Batalia de la Lepanto - de Paolo Veronese

Batalia de la Lepanto a avut loc in octombrie 1571, cand o coalitie formata din Spania, republicile oraselor Venetia si Genova, papalitatea, si alti aliati ai lor au invins in mod decisiv flota Imperiului Otoman. 
Pentru cei amatori de istorie si batalii navale, amanunte interesante -->aici. 

Miguel Cervantes a participat la aceasta batalie (avea 24 de ani) si ca urmare a ranilor primite, a pierdut uzul bratului stang. Cred ca am citit undeva ca Cervantes a inotat, destul de grav ranit, dupa batalie, cu un singur brat, reusind astfel sa se salveze - nu numai pe sine, ci si manuscrisul pe care il avea cu el.
Viata lui Cervantes a fost plina de momente dificile, un fel de esafodaj de roman picaresc: rapit de pirati, a devenit sclav timp de patru ani in Alger; rascumparat de parinti din sclavie a revenit in Spania, unde mai tarziu a dat faliment si a fost incarcerat de cateva ori.

Am citit ca o concluzie - nu stiu daca trasa de Cervantes insusi sau de critica literara - a fost ca Cervantes nu avea foarte mult talent pentru poezie - ceea ce nu l-a impiedicat sa scrie ceea ce e in mod general considerat unul din cele mai interesante romane scrise vreodata. 

Am ales un fragment dintr-un poemas din Don Quijote gasit --> aici.

Nu caut nici o rasplata,
Nici triumf, glorie sau success
Numai fericirea pierduta de mult
A carei amintire devine durere.

Si pentru ca am ajuns la sfarsitul acestui post, inseamna ca pot pune punct aici, fara sa trebuiasca sa ma aventurez pe terenul alunecos al unei posibile definitii a fericirii.

2 comentarii:

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna