duminică, 12 septembrie 2010

Timp si spatiu: Peninsula Niagara

Continui aici seria de posturi care incearca sa descrie geneza unei picturi monumentale, creata de pictorul canadian Bogdan Luca.

Posturile precedente le gasiti aici-->http://arta-poezie.blogspot.com.
 


Timp si spatiu: Peninsula Niagara


Spatiul acestei picturi monumentale e Peninsula Niagara in Ontario, Canada.

In stadiul lui initial – un ansamblu de schite in carbune pe panza – unul dintre panouri includea o priveliste aeriana in jurul Universitatii Brock si a podului Skyway de langa orasul St. Catherines.

Oricine a condus vreodata pe podul Skyway la 100 km/hr, caci asa are loc aceasta traversare in mod obisnuit, chiar si intr-o zi plina de polei si de furtuni de zapada, in miezul iernii canadiene, nu poate uita secunda de serenitate a peisajului si a apelor, zarite din varful podului,  in involburarea constanta a vanturilor si in viteza miscarii.

Va fi interesat de vazut cum dubla natura a Peninsulei Niagara – miscarea tumultuoasa  (ca si apele cascadei Niagara) de orase si oameni si paclele de verde adormite deasupra potecilor printre vii si piste de biciclete – va aparea in final in pictura lui Luca.

“Timpul” acestei picturi istorice este o line continua care strabate memoria colectiva a Peninsulei Niagara: razboiul nord-american de la 1812 (detaliu - in imaginea de mai sus) – al carui bicentenar se apropie, timpurile moderne ale Universitatii Brock si ‘aici si acum’ al regiunii.

Intr-un post viitor voi scrie despre unele din figurile istorice  reprezentate in aceasta pictura monumentala.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna