duminică, 13 februarie 2011

White et White si sunetul apei

Céline White si Jean-Guy White sant doi sculptori canadieni, sora si frate, care lucreaza impreuna. 

Din prezentarea expozitiei "Sunetul apei" reiau urmatoarea idee: "intimitatea care ne leaga de apa este atat de mare incat imaginea unei oglinzi intoarsa catre noi insine, impreuna cu universul ei simbolic, se impune".

Creatiile care fac parte din "Sunetul apei" pot fi vazute pe website-ul celor doi sculptori canadieni la: http://www.whiteetwhite.com, website care e prezentat in franceza si engleza. 

Sculpturile din aceasta serie frapeaza prin redarea plina de imaginatie: insi ce paseasc pe o suprafata fragila, sub care o lume filiforma - crampeie din ceea ce sant, imagine in oglinda, sau poate radacini amorfe, din care se trag - se reconstituie incet, incet; busturi despre care nu stim prea bine daca se ies din apa sau pur si simplu se oglindesc intr-un rau.

Prezentarea expozitiei, lucrarile in sine ca si poeziile de Alice Royer aflate pe web site creeaza dupa parerea mea un spatiu tematic interesant.

11 comentarii:

 1. Mai mult decat o simpla oglindire, cu toate simbolistica adiacenta... ci si un soi de sincronizare intre om si apa, ori de dizolvare spontana a materiei umane in spatiul acvatic...
  Remarcabili artisti:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Am în minte mai mult cuvinte. Am ales- uimire!

  RăspundețiȘtergere
 3. mie-mi par ca ies din apa.Par atat de ..fluide !
  Sunt interesante sculpturile!

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi plac amandoua ideile, dizolvare spontana a materiei umane in spatiul acvatic & sincronizarea dintre om si apa. Un fel de 'ceas' universal, acordat pe fibre de unde si maree...

  Te astept din nou, Karla.

  RăspundețiȘtergere
 5. Gina:

  Si eu sant uimita...parca tentata sa imit fiintele ce merg, cu grija pe oglinda de apa.

  RăspundețiȘtergere
 6. Angi:

  O iesire, din apa, pe care tot astept sa o vad completa...dar inca nu-i e dat sa fie asa.

  O seara buna,

  Irina

  RăspundețiȘtergere
 7. apa este viata... apa ne purifica si in exterior si in interior
  foarte interesanta perspectiva artistica

  RăspundețiȘtergere
 8. Se întâmplă ca doi frați să aibă meserii apropiate, poate chiar talente asemănătoare.
  Aici este ceva cu totul special!!Aproape greu de crezut!
  O seară bună, Irina!

  RăspundețiȘtergere
 9. Gânditorul de la Hamangia vrea să pătrundă ( până-n pânzele virtuale ) rostul acestui element primordial: „ nu este posibil să fi greşit Platon şi cei de dinaintea lui - atribuindu-i prin corespundere în de toate simetricul icosaedru, cu proiecţie în D2 – Celula de Apă ( hexagonul perfect ) , iar în oglindire spaţială ( prin dualitate ) devenind însuşi dodecaedrul ( quintesenţia) … simetria prin oglindire este geometrică , numai că timpul cu aripa lui tulbură un pic imaginea.“
  Soclul – trunchiul de piramidă în diferite ipostazuri – îl găsim ca semielement la Coloana lui Brâncuşi sau ca loc de şedere pentru Paznicii Invizibili , la stânga şi la dreapta intrării în unele biserici din Curbură.
  Cu întârziere am ajuns, însă am găsit porţile deschise şi am privit cu pohtă mare .
  Mulţumim !

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna