marți, 1 martie 2011

Hieroglifa


Trec printr-o perioada destul de aglomerata, in care secundele se aduna, ca  intr-un esafodaj de scanduri – totul inceput, nimic terminat, un Babel multicolor de ferestre, cuvinte masurate cu o mistrie goala, din care curge, misterios si uleios,  -  ati ghicit  - doar aerul.

Aerul transparent, de iarna-primavara, in care martisorul, cunoscut in Toronto numai din bloguri scrise de emigranti romani, nu exista decat intr-un abur prematur de snururi alb-rosii, infasurate, ca niste strigoi, dupa varfuri de zgarie-nori.

Sant sau nu sant martisoarele astea real-ireale plasmuiri cu radacini in prezent, trecut si viitor?
 Amintiri de lighioane mici de sticla, cosari negri + inima rosie, cosulete de viorele si inevitabilele buburuze, cu care ma inarmez in asteptarea unui anotimp necunoscut:  primavara, a carei hieroglifa de petale o evoc in acest post. 11 comentarii:

 1. Minunata aceasta postare despre hieroglifa primăvară!

  RăspundețiȘtergere
 2. Ai acolo deja un cer albastru,numai bun de primavara,de amintiri si martisoare.

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu cred că, în esența lor, mărțișoarele chiar sunt legături puternice între ieri și mâine, Irina.
  În copilărie, lucram mărțișoare pe bucățele din partea pentru aprins a cutiei de chibrituri. ”Croșetam ”un zig-zag în mătase albă și roșie.
  Lucram apoi, dim același material, câțiva bumbișori pufoși.
  Purtam mărțișorul întreaga lună.
  Cu mare drag!
  În ultima zi, îl agățam într-un pom tânăr din fața casei, preferat fiind mărul.
  Era încrederea noastră că vom fi roșii în obraz tot anul și că mărul va avea rod bogat!
  Omul, timpul, au transformat obiceiul, l-au îndepărtat de menirea lui.
  Simbolul a rămas!
  Mărțișorul este semnul renașterii, al vieții!

  RăspundețiȘtergere
 4. Dl Muscalu:

  Va multumesc.
  Astept cu nerabdare stiri despre cartea dumneavoastra!

  RăspundețiȘtergere
 5. Angi:

  Asa, e ai dreptate - si eu sant o fire careia ii place sa vada partea pozitiva in orice lucru. Astept primavara careia ii innod in jurul pletelor, pana atunci, cateva fire alb-rosii!

  RăspundețiȘtergere
 6. Gina:

  Ma gandesc cu drag la acest obicei si la momentele in care imparteam cu prieteni si rude clipele de cosari cu scaricile si cu inima rosie.

  Traim intr-o lume in continua schimbare...pe cand o aplicatie "Martisor" pe un iPhone?
  (poate ca exista deja, numai eu sant in urma)

  Cu drag,

  irina

  RăspundețiȘtergere
 7. Dualul simbol al echilibrului : de la Yin şi Yang până la cele două benzi ale acidului dezoxiribonucleic – inelul şnurului are rol apotropaic, „ piesa“ anexată din argint – un bănuţ simplu: prin el este amintit cercul - cuprindere de la Floarea vieţii sau al Celulei de Apă. Bănuţul a fost înlocuit cu piese „ gingaşe “ – unele, şi , neadecvate - altele. Cum să porţi legată cu şnur o broască ţestoasă mare cât palma !? Un Small Triambic Icosahedron ( am văzut ! ) mai treacă - meargă.
  La origini … mărţişorul … simbol solar. Vă rog , să-mi daţi voie să propun să ne amintim şi de Arghezi … cum ajungi pe acel domeniu … soarele se arată !
  Zbor înalt în noul anotimp !

  RăspundețiȘtergere
 8. Cred şi susţin că sunteţi o fiinţă extrem de puternică, dar acum ,citind încă odată acesastă postare nu pot să nu simt emoţia pe care o încercaţi legată de plasmuiri cu radacini in prezent, trecut si viitor. Martisorul, ca si Martenita bulgarească este unic, cred că este chiar printre puţinele tradiţii autentic româneşti, pe care noi le-am vulgarizat cu tot felul de tinichele, dar sentimentul de plin de primăvară există şi văd emoţia pe care o încearcă cei mici, sperând că această tradiţie se va perpetua în viitor, rămânând o rădăcină de originalitate pentru români aflaţi pe solul patriei sau în sufletul ei, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră. Încă odată, snururile alb-rosii, infasurate, ca niste strigoi, dupa varfuri de zgarie-nori, sper să vă bântuie bucuria de a fi, de a trăi plenar şi simţit această stare de spirit cu bucurie! Să aveţi o primăvară frumoasă!
  P.S. Şi eu aştept veşti despre volum, pe care voi încerca să vi-l transmit.

  RăspundețiȘtergere
 9. Dl Rotaru:

  N-am stiut ca martisorul e un simbol solar - dat fiind contextul echinoxului apropiat, desigur ca are sens.

  Multumesc de urare, o port cu mine ca pe un magic martisor!

  RăspundețiȘtergere
 10. Dl Muscalu:
  Multumesc de urarile pentru o primavara frumoasa - pentru mine primavara e anotimpul incarcat de o oarecare magie, si de energie. Va doresc o primavara plina de creativitate si sa va bucurati, alaturi de cei dragi de succesul minunat al unei carti noi.

  O carte, e o carte, e o carte - aveti ce sarbatori!

  RăspundețiȘtergere
 11. E bine ca Martisorul ramane in sufletul si-n amintirile celor plecati departe de tara. Daca n-ar fi fost un simbol atat de puternic, poate ca n-ar fi rezistat atat de mult in constiinta noastra colectiva.
  O primavara frumoasa, insufletita si plina de inspiratie iti doresc!

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna