marți, 20 septembrie 2011

Italo Calvino: cinci puncte de vedereMi-a cazut recent in mana cartea "Sase note pentru mileniul urmator" de Italo Calvino, autorul cartii Orasele invizibile

Sase note contine eseuri literare care se refera la valente intrinseci ale literaturii identificate de Calvino ca: lejeritatea, iuteala, exactitatea, vizibilitatea, multiplicitatea si constanta. 

Calvino a inceput sa scrie Sase note in 1985, ca material pentru prelegerile pe care urma sa le sustina la universitatea Harvard. El s-a stins din viata cu cateva zile inainte de a pleca la Harvard si doar cinci din aceste eseuri ne-au ramas.

Iata cateva citate, extrase la intamplare din Sase note:

1. Lejeritatea
"Asa am devenit constient de greutatea, inertia si opacitatea lumii - calitati care tind sa se agate de scris din primul moment- daca nu gasim o modalitate de a scapa de sub povara lor."

2. Iuteala
"Concizia e un aspect al subiectului pe care vreau sa il abordez, si ma voi margini la a spune ca visez imense cosmogonii, saga-uri si texte epice reduse la dimensiunile unei epigrame. In timpurile extrem de congestionate care ne asteapta, literatura trebuie sa tinteasca concentrarea maxima in poezie si gandire."

3.Exactitatea 
"Acest gust geometric al compozitiei, a carui obarsie poate fi intalnita in opera lui Mallarmé, e bazat pe contrastul de ordine si dezordine fundamental stiintei contemporane....In Mallarmé cuvintele ating o culme a exactitudinii, cand patrund dincolo de ultimul strat al abstractiunii, aratandu-ne ca nimicul e substanta finala a lumii."

4. Vizibilitatea 
"Un vers din Dante (Purgatoriul XVII.25) suna in felul urmator:
"Apoi a plouat in inalta fantezie"

Incep acest eseu cu un postulat: Fantezia e un loc in care ploua".

5. Multiplicitatea
"Literatura ramane vie doar atat timp cat ne propunem obiective de neatins, care se afla dincolo de orice speranta de a fi cucerite."

9 comentarii:

 1. am luat-o si eu . multumim de recomandare

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc de mesaj Madalina....si eu am luat cartea la recitit...:o)...

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu avea cum sa fie altfel decât un loc in care ploua, fără ploaie nici lejeritatea, iuteala, exactitatea, vizibilitatea, multiplicitatea si constanta nu ar creste!

  RăspundețiȘtergere
 4. Irina,
  Cât de mult îmi place acest citat-

  ”cuvintele ating o culme a exactitudinii, cand patrund dincolo de ultimul strat al abstractiunii, aratandu-ne ca nimicul e substanta finala a lumii."

  RăspundețiȘtergere
 5. Cella: Si eu am un citat de Dante asociat cu acest post.....in asteptare....

  RăspundețiȘtergere
 6. Dl Muscalu:

  Interesant punct de vedere!

  La asta nu m-am gandit, dar acum ca spuneti acest lucru, sant inclinata sa va dau dreptate!...:o)...

  Irina

  RăspundețiȘtergere
 7. Multumesc Gina, imi pare bine ca ai trecut din nou pe aici...

  Cu drag,

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna