sâmbătă, 15 octombrie 2011

Omul cu vesta stacojie si simfonia in alb major

 Théophile Gautier (1811-1872), prolific scriitor francez, prefera sa se imbrace uneori intr-o maniera oarecum neconventionala pentru epoca sa. La premiera dramei  Hernani de Victor Hugo, a purtat o vesta stacojie, cu care a fost mai tarziu asociat. 

Poezia lui  Théophile Gautier  e scufundata intr-o difuza  lumina alb-argintie, care poate fi cel mai bine descrisa dupa parerea mea cu titlul unuia dintre poemele sale: o simfonie in alb major. 

Iata prima strofa a poeziei  Adieux à la poésie (Adio poeziei) de  Théophile Gautier:

                    Adio poeziei


Haide, inger cazut, inchide-ti  aripa roza;
Arunca-ti  rochia alba si razele-ti de aur cald;
A venit timpul sa fugi, din cerul ca un fald,
Alunecand  ca o stea, intr-o pagina de proza.
Théophile Gautier (approx 1869) - credit Wikipedia

4 comentarii:

 1. Irina,

  Fără a ocoli frumusețea versurilor, dacă tot a venit vorba despre scriitori și particularitățile lor, am citit tot felul de asemenea chestiuțe năștrușnice-Zice că Margaret Atwood pune mâna stângă pe masă, dreapta o ridică în aer- într-o asemenea poziție îi apare în minte intriga unei cărți.

  Alecsandri era mic de statură, purta pantaloni stacojii- mă întreb cum de-l plăceau femeile..

  J. Diaz- când vrea să fugă de lume, se refugia în bie și sta pe marginea căzii. Așa ar fi înnebunit-o pe prima soție, care, când îl vedea că apucă un caiet, știa că trebuie să aștepte mult și bine la ușa băii.

  Macedonski era un tip extrem de ciudat, până la patologic.dormitorul lui era tapetat cu atlaz albastru, pe jos avea piei de tigri bengalezi. La întâlnirile cu tinerii care băteau la porțile Poeziei, oferea, de pe jilțul lui cu pietre scumpe, inele decorate fals.

  A scris Thalassa cu cerneală violet..

  Ciudată faună !!

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna seara Gina!

  Picante detaliile acestea - si trebuie sa recunosc ca inedite pentru mine0 cu exceptia celor despre Macedonski...multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 3. adio tie . adio mie . dar nu poeziei

  imi place ce ne-ai prezentat

  RăspundețiȘtergere
 4. Merci Madalina draga...imi pare binesa rasfoiesc poeziile lui Théophile Gautier, care si-a numit poemul 'o simfonie in alb major' acum aproape 150 de ani...un precursor al modernismului.

  Pupici si multumesc de mesaj

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna