marți, 29 noiembrie 2011

Lebada neagra: Impactul foarte putin probabilului de Nassim Nicholas Taleb


 ...e o carte interesanta (aparuta si in romana) care cere, printre altele, si rabdarea de a parcurge ceea ce par a fi repetitii putin necesare, dupa ce conceptele principale au fost prezentate.
.


Nassim Nicholas Taleb (sau NNB, cum se refera autorul la sine insusi cu auto-ironie in carte)  e un scriitor, profesor si om de afaceri nascut in Liban a carui biografie si interes pentru matematica, filozofie, finante si - cateodata -  literatura, razbat in mega-eseul care este "Lebada neagra".

Preambulul fiecarui capitol din carte imita tehnicile folosite uneori de romancierii francezi (ca de pilda Jean D'Ormesson in Casimir mène la grande vie).

Iata preambulul capitolului intai din "Lebada neagra" - "Ucenicia unui sceptic empiric":

"Anatomia unei lebede negre - Tripletul capacitatii - Cum sa citesti carti de la coada la cap - Vedere in oglinda retrovizoare - Totul devine explicabil - Vorbeste intotdeauna cu soferul (cu prudenta) - Istoria nu se taraste, ci sare - "A fost atat de neasteptat" - Sa dormi timp de douasprezece ore."

Prologul cartii ne prezinta notiunea de lebada neagra - un eveniment cu trei caracteristici principale:
 • e un eveniment atipic, in afara asteptarilor noastre
 • are un impact extrem
 • in ciuda statutului sau de exceptie, natura umana ne face sa-i fabricam explicatii a posteriori
Intentia cartii, in afara de a ne initia in domeniul lebedelor negre, e dupa parerea mea si o invitatie pe care ne-o face Nassim Nicholas Taleb spre o incercare de a ne debarasa de idei preconcepute si platitudini, in favoarea indoielii, a umilintei intelectuale si a gandirii creative.

E un teritoriu in care autorul e dupa parerea mea, convingator, dar unde mai si esueaza de cateva ori. 

Cele cateva momente nereusite par sa se datoreze unei propensiuni ciudate de a generaliza -  ciudata, cu atat mai mult cu cat autorul ne reaminteste constant sa nu ne lasam amagiti de clisee:

"In mod traditional, functionarii la banca par sa fie structurati in forma de para, barbieriti proaspat si imbracati in modul cel mai anost posibil."

Multimea de informatii pe care le gasim in carte, mascheaza din fericire, cei cativa faux-pas, care par sa-i irite pe unii cititori

Iata cateva din notitele mele din carte:

"Exista doua varietati de evenimente rare: a) lebedele negre povestite, care sant prezente in discursul curent si b) lebedele negre despre care nimeni nu vorbeste pentru ca ele nu apar pe radarul modelelor noastre."

"O oarecare orbire in legatura cu sansele de succes...e necesara pentru ca antreprenorii sa poata exista."

"A fi capabil sa fi concentrat, atent la fiecare detaliu, e o mare virtute cand repari ceasuri, esti neurochirurg sau sahist. Dar ultimul lucru de care e nevoie cand e vorba de incertitudini e abilitatea de a te concentra."

"Asa cum avem tendinta de a generaliza unele notiuni si nu altele, la fel pare sa existe si misterioase "bazine de captare" care ne canalizeaza spre anumite interese: unele idei devin contagioase, altele nu..."

Si, la sfarsitul acestui post - intrebarea daca nu cumva cartea Lebada neagra: Impactul foarte putin probabilului nu va deveni, la randul sau, un astfel de "bazin de captare".

7 comentarii:

 1. Irina,
  Despre momentele nereușite din „Lebăda neagră„, pe care le-ai identificat- sigur că autorul exagerează-
  "In mod traditional, functionarii la banca par sa fie structurati in forma de para, barbieriti proaspat si imbracati in modul cel mai anost posibil."Fiii mei lucrează în bănci din țări diferite- se îmbracă impecabil!
  Sunt atât de mândră să-i văd plecând dimineața!
  Structurarea în formă de pară?mă îndoiesc, cred că toate structurările respectă, de obicei, construcția triunghiului.
  Zic și eu..

  Gânduri bune!

  RăspundețiȘtergere
 2. Gina, ai de ce sa fii mandra! Si felicitari, pentru aceasta reusita...sa fie sanatosi si sa continue sa-ti daruie momente pline de stralucire.

  Cartea are intr-adevar si parti mai nereusite, dar in ansamblu, as zice ca e o lectura mai interesanta decat altele.

  Ganduri dragi de la mine

  RăspundețiȘtergere
 3. Sarbatori fericite ! Mereu o incantare sa aflu ceva nou de pe aici

  RăspundețiȘtergere
 4. Madalina draga, mai treci pe aici. Pupici.

  irina

  RăspundețiȘtergere
 5. http://rodrigo73.deviantart.com/art/Black-Swan-270394965

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna