joi, 15 martie 2012

Expozitia "Maiasii si secretele lumii lor"

Expozitia Maya: Secrets of their Ancient World (Maiasii si secretele lumii lor) deschisa pana pe 9 aprilie 2012 la Royal Ontario Museum in Toronto ne prilejuieste o intalnire de impact cultural si artistic semnificativ cu universul enigmatic al lumii maiase din perioada clasica a civilizatiei maiase - approx 600 to 900 e.n.

Expozitia e organizata ca o lectie combinata de istorie, geografie, arta, medii sociale, investigatie stiintifica, a carui formula este de a invita vizitatorii la un parcurs printre grupari tematice.

Gruparile tematice - ca de exemplu scrierea maiasilor, cosmogonie,  ceremonia sangerarii/blood-letting, etc. -  ne dau in final o perspectiva  a civilizatiei maiase. 
 
Multe exponate sant legate de orasul maias Palenque, de arhitectura si cultura care a inflorit in jurul lui in epoca clasica si de obiectele gasite aici, unele avand un scop anume (cum ar fi acele din os de pisica de mare folosite in ceremonia maiasa a sangerarii), altele simple obiecte de onix, lemn, sau scoici fasonate in mod bizar, depuse la temelia edificiilor.

As vrea sa vorbesc despre doua exponate care m-au adus mai aproape de lumea maiasilor.

Primul dintre ele este piatra funerara de pe mormantul unui personaj maias, care e uneori atribuit lui Pakal, unul dintre primii si cei mai insemnati domnitori maiasi.

Mormantul acestui maias (sa acceptam ca este vorba de Pakal) a fost descoperit intact in 1948  la baza edificiului principal din Palenque. Piatra de mormant (a carei imagine apare si la wikipedia) ni-l reda pe Pakal intr-o pozitie bizara, intre doua lumi. 

Dedesubt, se afla 'infernul' maias, Xibalba, deasupra lui Pakal, arborele vietii, conform cu explicatiile si desenele care inconjoara exponatul.

Privind piatra de mormant cu atentie, am avut senzatia ca autorii acestui relief incearca sa ne transmita o singura idee: Pakal e mort.

Dar....Pakal urca din mormantul sau, scapa din ghearele lumii de dincolo si iese, in ascensiune spre arborele vietii, intr-o noua existenta, in care, e fireste, mort, dar revine in existenta, intr-un alt fel, pentru ca e unul din personajele acestei expozitii.
Si poate pentru ca, iata, am ajuns pana si eu, nascuta la mii de kilometrii de Palenque si cu 1400 de ani mai tarziu,  sa aflu cate ceva despre el.

Ideea ascensiunii si extragerii din mormant, mi s-a parut intim legata de descoperirea putului in care se afla mormantul lui Pakal si cu aducerea ramasitelor maiasului la suprafata. 
 Mai mult decat o simpla asociere intre doua evenimente disparate, oare?

Despre al doilea exponat, intentionez sa scriu cateva randuri in urmatorul post.

Iata cateva resurse:

Web site-ul expozitiei in franceza: http://www.rom.on.ca/maya/exhibition/index_fr.php
Web site-ul expozitiei in engleza: http://www.rom.on.ca/maya/exhibition/

Inscriptia si glifele despre sfarsitul calendarului maias (si al lumii):
12 comentarii:

 1. Fascinantă lume dincolo de lume!
  Mulțumesc frumos, Irina!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc de vizita, Gina!

  Am avut o perioada de hiatus bloggeristic & multa alergatura.

  Dar a venit primavara si cu ea, inca o doza de incantare.

  RăspundețiȘtergere
 3. iti multumesc ca mi-ai adus aminte de faptul ca vroiam sa fac rost de documentare despre cultura mayasa. :)Avem foarte multe de invatat de la ei

  RăspundețiȘtergere
 4. Am gasit cu 'google.ro' cateva articole extrem de interesante si la obiect despre Chichen Itza printre care si articolul de Claudia Mosoarca pe care il recomand.

  Numai bine si te astept din nou.

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar interesant, multumesc de recomandare

  RăspundețiȘtergere
 6. imi plac foarte mult documentarele despre ei..like;)

  RăspundețiȘtergere
 7. o cultura foarte interesanta si cu multe ascunzisuri!

  RăspundețiȘtergere

Articole din Arta Poezie

Arta Poezie

Cele mai cititie posturi in ultima luna